Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române

În data de 24 martie 2022, la Palatul Regal din București, Sala Tronului, Casa Regală a României a acordat Societății de Geografie din România, Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. La ceremonia care s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu și a altor reprezentanți de instituții și organizații din societatea românească, a participat o delegație de 20 de membri ai Societății de Geografie din România. Delegația a fost reprezentată de președintele SGR, prof univ dr. Iațu Corneliu, alături de membri ai Biroului Executiv SGR, filialelor teritoriale universitare din București, Iași, Cluj-Napoca și învățământ preuniversitar din București, Dâmbovița, Iași, Ilfov și Vrancea:

Bălteanu Dan (IGAR)

Bentz Teodora (Preuniv. B)

Boțan Cristian (Univ. CJ)

Damian Nicu (Preuniv. VN)

Dan Steluța (Preuniv. B)

Diaconescu Constantin (Preuniv. B)

Dumitrașcu Monica (IGAR)

Dumitru Rus (Preuniv. HD)

Ene Marian (Univ. B)

Iojă Cristian (Univ. B)

Lesenciuc Mihaela (Preuniv. IS)

Lesenciuc Dan (Univ. IS)

Marcu Marius-Florin (Preuniv. IF)

Mihăescu Mariana (Preuniv. DB)

Neacșu Marius (Univ. B)

Neguț Silviu (Univ. B)

Săcrieru Răzvan (Preuniv. VN)

Șerban Cătălina (Preuniv. B)

Tătaru Alexandra (Preuniv. VN)

 

Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, se alătură altor distincții și titluri obținute: Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României, la 4 iulie 2013, Crucea Casei Regale a României, la 22 octombrie 2015 și ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor, la 15 noiembrie 2016 și se integrează în şirul lung de evenimente înscrise în filele unei istorii monumentale, începută în urmă cu 147 de ani, pe 15 iunie 1875. La acea dată, în prezenţa Domnitorului Carol I, a fost înfiinţată Societatea Geografică Română, recunoscută prin legea adoptată de Parlament în anul 1897 şi promulgată prin Decret Regal (nr. 588/1897) ca „Societate cu personalitate morală şi instituţie de utilitate publică”.

 

Evenimentul marchează reluarea oficială a legăturilor de simțire și crez cu Casa Regală și consolidează poziția geografilor români în cultura românească și universală.

 

Secretar Executiv al Societății de Geografie din România

Prof. Dr. Marius-Florin Marcu