Luni, 24 februarie 2014, intre orele 10:00-14:00, in Aula Magna a Academiei Romane din Calea Victoriei nr. 125, Bucureşti, a avut loc Simpozionul „Cercetari interdisciplinare in Bazinul Dunarii”, in organizarea Consiliului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), a Comitetului National pentru Modificarile Globale ale Mediului si a Institutului de Geografie al Academiei Romane.
Programul manifestarii a inclus comunicari sustinute de reprezentanti ai celor mai importante institute de cercetare din Romania (Institutul de Geografie, Institutul de Biologie, Institutul National de Hidrologie, Administratia Nationala de Meteorologie, Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina) si de reprezentanti ai unor universitati si institute din tara si din strainatate (Departamentul de Geografie al Universitatii „Ludwig-Maximilians”, din Munchen, Institutul Federal Elvetian pentru Stiinte si Tehnologii Acvatice etc.).
Lucrarile simpozionului au fost moderate de academician Cristian Hara, vicepresedinte al Academiei Române si de academician Dan Balteanu, Director al Institutului de Geografie al Academiei si prim-vicepresedinte al Societatii de Geografie din Romania. Temele comunicarilor au acoperit o paleta larga de preocupari, de la impactul schimbarilor climatice asupra statelor dunarene si de la crearea unei infrastructuri de cercetare in regiunea Dunarii si a Marii Negre, pana la conservarea sturionilor in Bazinul Dunarii si colaborarea transfrontaliera in evaluarea hazardurilor naturale din Bazinul Inferior al Dunarii. La lucrarile simpozionului au participat, in calitate de invitati, si reprezentanti ai Consiliului National al Societatii de Geografie din Romania.
In cuvantul sau, academicianul Dan Bălteanu, prim-vicepresedinte al Societatii de Geografie din Romania si Director al Institutului de Geografie al Academiei Romane, a subliniat că „proiectele transfrontaliere adunc un plus de detaliere a situatiilor”, amintind de un astfel de proiect, derulat până anul acesta, între Romania si Bulgaria, care „a reusit sa puna de acord bazele de date din cele doua tari, pentru o regiunea Dunarii, reusind sa evalueze vulnerabilitatea si sa dea o serie de solutii pentru comunitatile riverane”.
De asemenea, s-a accentuat importanta realizarii de noi proiecte, in perspectiva finantarii cercetarii stiintifice prin programul european „Orizont 2020”.
Urmăreste aici un fragment din comunicarea sustinuta de academician Dan Balteanu, Director al Institutului de Geografie al Academiei Romane si Prim-vicepresedinte al Societatii de Geografie din Romania