Remember: Conferința Națională Anuală a SGR – Alba Iulia, 2018

 

Distinși colegi geografi, membri ai Societății de Geografie din România,

Cu o mică întârziere (pentru care vă prezentăm scuzele noastre) cauzată de selecția și pregătirea fotografiilor, suntem acum în măsură să rememorăm principalele secvențe ale unui eveniment remarcabil organizat de Societatea noastră împreună cu Filiala SGR Alba, cu sprijinul generos al Universității „ 1 Decembrie 2018” din Alba Iulia:

Conferința Națională Anuală de la Alba Iulia și aplicațiile geografice desfășurate cu această ocazie (1-3 iunie 2018). Tema Conferinței a fost ROMÂNIA 100: Geografia – disciplină necesară într-o lume tot mai complexă.

Vă reamintim mai întâi programul  general al Conferinței:

Program general – pagina 4

Vineri, 1 iunie a.c., dimineața, la ora 9 fix, manifestarea a fost deschisă de către doamna prof. Mioara Bulbucan, președintele Filialei SGR Alba. Domnul Corneliu Iațu, președintele SGR, a preluat moderarea primei părți a acestei manifestări, după o introducere scurtă privind rolul Geografiei în societate. În continuare au fost invitați să adreseze cuvântul de salut la această conferință:

 – președintele Consiliului Județean Alba – domnul Ion Dumitrel;

 – vicepreședintele Consiliului Județean – domnul Dumitru Fulea;

 – prorectorul Universității „ 1 Decembrie 1918” – doamna Adela Socol;

 – domnul profesor Alexandru Dăncilă, inspector general adjunct al ISJ Alba;

 – președintele Comitetului Național de Geografie – domnul academician Dan Bălteanu;

 – doamna Steluța Dan, inspecter general MEN.

 

În partea a doua a dimineții s-a trecut la prezentarea unor comunicări în plen de către:

 – domnul academician Dan Bălteanu (vezi programul din link-ul de mai sus);

 – domnul André Dauphiné de la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa;

 – domnul Pompei Cocean de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;

 – domnul Corneliu Iațu , președintele SGR.

 

De remarcat faptul că domnul André Dauphiné, în comunicarea sa din plen, a făcut referire la rolul jucat de Emmanuel de Martonne pentru geografia din România și în Tratatul de Pace de la Paris, cu sublinierea tradiției francofone pentru geografia românească.

 

După prezentarea acestor lucrări în plen au fost oferite diplome de către președintele SGR unor geografi cu rezultate deosebite:

  1. Diploma „Carol I”– post mortem – prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, președinte SGR între 2000 – 2017, pentru întreaga activitate;
  2. Diploma „Simion Mehedinți” și titlul de  „Membru de onoare al SGR”  – prof. André Dauphiné, Universitatea din Nisa, Franța, pentru activitate științifică de notorietate internațională;
  3. Diploma „Simion Mehedinți” și titlul de „GEO Magister”  – Grigore Posea, pentru întreaga carieră didactică și științifică, la împlinirea vârstei de 90 de ani în 2018;
  4. Diploma „Simion Mehedinți” și titlul de „GEO Magister”  – Ion Velcea, pentru întreaga carieră didactică și științifică, la împlinirea vârstei de 90 de ani în 2018;
  5. Diploma „Simion Mehedinți” și titlul de „GEO Magister”  – Dan Bălteanu, pentru întreaga carieră didactică și științifică, la împlinirea vârstei de 75 de ani în 2018;
  6. Diploma „George Vâlsan”  – prof. dr. Costică Neagu, editorul operei savantului Simion Mehedinți, pentru întreaga activitate;
  7. Diploma „George Vâlsan”  – Constantin Vert (65 de ani), pentru activități deosebite didactice și științifice;
  8. Diploma „Tiberiu Morariu”  – elev Victor Vescu, pentru medalia de aur și locul I absolut – la Olimpiada  IGEO, Belgrad 2017;
  9. Titlul „Geograful anului”  – Monica Dumitrașcu, dr. cercetător IGAR, pentru organizarea în septembrie 2017 a unei mari conferințe UGI, la Bucuresti și Tulcea. Au participat peste 50 de geografi din 17 țări;
  10. Titlul „ Profesorul anului”  – învățământ preuniversitar: Diaconu Roxana Mihaela de la Complexul Educațional „ Lauder Reut”, București, pentru rezultatele deosebite obținute la Olimpiadele Naționale de Geografie, Oradea-2017 și Brăila-2018, și calificarea elevilor Domniei Sale la Olimpiadele Internaționale (iGeo și Balcaniada):
  11. Titlul „Cartea Anului”  – „Enciclopedia Exploratorilor și Călătorilor”, autor Silviu Neguț, 583 de pagini, Editura Meronia 2017:
  12. Titlul „Exploratorul anului” (ex aeqvo):
    1. Ioan Lazarenco Tiron (Republica Moldova);
    2. Avram Iancu (România);
      Cei doi au fost premiați pentru realizarea proiectului „100 de ani de Unire, 100 de km înot pe Prut”.

 

Prima parte a zilei s-a încheiat cu prezentarea cărții „Istoria Societății de Geografie din România, 1875-2017”, autor Mihai Ielenicz. Ediția princeps a fost îngrijită de către Costin Diaconescu și Marius Marcu. Lucrarea a vazut lumina tiparului cu sprijinul financiar al doamnei Gabriela Ielenicz.

De menționat faptul că toți cei peste 160 de participanți au primit în mape, gratuit (datorită sprijinului financiar al Editurii CD PRESS), lucrările lansate cu acest prilej: „ Istoria Societății de Geografie din România ( 1875-2017), revista „TERRA SGR”– ediția 2018 și revista „TERRA MAGAZIN”.

 

Au urmat lucrările pe secțiuni, conform programului:
Lucrări pe secțiuni – pagina 6

De menționat este masa rotundă organizată în jurul temei propuse de către André Dauphiné: „Complexité et Géographie. De asemenea, secțiunile din program au fost animate de prezentarea unor lucrări de foarte bună calitate, remarcând entuziasmul participanților.

 

Prima zi a manifestării s-a încheiat cu o minunată seară românească oferită de Filiala SGR Alba, la „Cetate”, în Alba Iulia (dress code a impus purtarea unui obiect de vestimentație din portul popular românesc tradițional, mai ales cămăși (bărbații) și ii românești (femeile). Muzica a fost românească 100%.

Din programul serii nu au lipsit momentele artistice populare de înaltă clasă, susținute de elevi și tineri din Alba Iulia și din județul Alba.

 

În următoarele două zile (2 și 3 iunie a.c.), participanții au fost invitați la două aplicații geografice practice pe trasee spectaculoase din Munții Apuseni, profesorii de geografie din județul Alba fiind adevărați ghizi profesioniști.

Aplicații practice – pagina 5

Dincolo de cuvinte, inclusiv de mulțumire, adresate întregii Filiale SGR Alba, tabloul în imagini (foto și video) al manifestării vă este prezentat integral de către invitatul nostru prof.drd. Laurențiu Bădicioiu de la Liceul „Grigore Tocilescu” din Mizil, copreședinte, împreună cu dl profesor Victor Minea, al Festivalului de Poezie, Umor și Epigrame „Romeo și Julieta la Mizil”.

 

Reamintim că acest e-mail va fi transmis doar către membrii SGR care s-au reînscris în baza noastră de date, conform noii legislații.

Vor putea primi acest e-mail și vor putea descărca gratuit zecile de fotografii și videoclipuri toți geografii care se vor înscrie în baza de date SGR, urmând pașii indicați:

 „Accesați site-ul oficial SGR – www.geo.sgr.ro, apăsați butonul „Abonare” din partea stângă, apoi completați formularul cu datele dvs.”

La sfârșitul manifestării, colegii geografi din județul Satu Mare au preluat ștafeta și vor organiza la Satu Mare, tot în iunie, ediția 2019 a Conferinței Naționale. Data exactă  va fi stabilită și comunicată în curând.

 

La revedere! Mulțumim pentru prezența dvs. la Alba Iulia și vă invităm să revedeți „filmul” întregii manifestări!

Vacanță frumoasă!

Link de acces și descărcare foto/video – Alba Iulia 2018

Link-ul spre pagina Jurnal a site-ului Conferinței pentru un remember…

 

Un cuvânt de aleasă mulțumire pentru doamna profesor Mioara Bulbucan, președintele filialei Alba a SGR, și echipei sale. Printr-un spirit de organizator de excepție și o inimă mare care bate activ pentru transmiterea valorilor Geografiei, Domnia Sa a reușit să ne emoționeze și să ne impresioneze prin patriotismul său și prin dedicarea totală pentru Geografie. Momentul culminant a fost acel tort imens, sub formă de Harta României, care a fost o surpriză frumoasă prin tematică și prin … gust!

 

Pentru conformitate,

 

PhD Costin Diaconescu

 

Secretary General

Geographical Society of Romania (SGR)