Comunicat – Conferinta Nationala a SGR – 2021

La începutul lunii septembrie, Iașii au devenit capitala geografiei românești prin organizarea Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România, în perioada 3-5 septembrie 2021, cu tema: “S.G.R. – 145 de ani dedicați științei geografice. La manifestare au fost prezenți peste 250 de geografi din țară, deopotrivă din mediul universitar și cel preuniversitar românesc. De asemenea, au onorat această manifestare nume de referință ale geografiei mondiale, personalități marcante ce au susținut interesante comunicări, fie în plen, fie pe diversele secțiuni cuprinse în cadrul manifestării: Paul Claval, Université Paris-IV Sorbonne, Andrés Rodriguez-Pose, London School of Economics, Charles Hussy, Université de Genève, Guillaume Giroir, Université d’Orléans, Jean-Paul Carriere, Université François Rabelais de Tours, Maria Manuela Cantinho Pereira, Museu Histórico e Etnográfico da Sociedade de Geografia de Lisboa etc. Generalul dr. Ștefan Danilă, fost Șef al Statului Major General al Armatei Române în perioada 2011-2015, a prezentat o interesantă comunicare cu tema Realități militare și perspective geopolitice după retragerea trupelor aliate din Afghanistan.

Manifestarea a fost organizată de Societatea de Geografie din România, Președinte Prof. univ. dr. Corneliu Iațu, Prorector al „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iași și S.G.R. – Filiala Iași, Președinte Conf. Univ. dr. Dan Cristian Lesenciuc, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Facultatea de Geografie și Geologie, „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” și Primăria Iași.

În cadrul manifestării a fost prezentat volumul 2 al publicației SGR, TERRA, în condiții grafice moderne și pentru prima dată, tipărit color.

Cu această ocazie a fost lansat primul vin al Societății de Geografie din România (în urma unui parteneriat cu SC Cotnari SA), o ediție limitată, fiecare participant primind câte o sticlă din acest vin. De asemenea a fost lansată prima insignă a SGR, fiecare membru cotizant urmând să primească această insignă pe lângă noua legitimație de membru al SGR.

A mai fost prezentată sub formă de semnal traducerea volumului I din Terra lui Simion Mehedinți, actualul președinte al SGR, Prof.univ.dr. Corneliu Iațu punând în practică o ultimă rugăminte testamentară a marelui savant și asigurând traducerea în limba franceză. În anul viitor va apărea și o traducere în engleză.

Societatea de Geografie din România, înființată în iunie 1875 și care a fost patronată mult timp de regii României (1881-1947) este acum decorată cu înalte distincții atât ale Casei Regale cât și ale Președinției Republicii.

Societatea de Geografie din România este emblema geografilor și pasionaților de geografie din România, o societate activă, puternic implicată în problematica lumii contemporane, unul dintre obiectivele sale fiind contribuția constantă la progresul Geografiei și geografilor români în școală, știință și cultură universală. Pentru atingerea acestui scop, Societatea de Geografie organizează anual Conferința Națională de comunicări științifice, simpozioane, colocvii, cursuri, consultații științifice, se implică în organizarea Olimpiadelor școlare și a concursurilor de profil, colaborează cu Comitetul Național Român de Geografie, cu Institutul de Geografie al Academiei Române, cu Ministerul Educației, cu organizații similare din țară și din străinătate.

Organizatorii au asigurat deopotrivă buna desfășurare a lucrărilor pe secțiuni cât și programul liber de cunoaștere și înțelegere a spațiului ieșean, precum și două aplicații de teren,  în Masivul Rarău și Podișul Central Moldovenesc. Turul ghidat al orașului Iași, programat duminică 5 septembrie, a încheiat activitățile Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România.