Terra Magazin la Simpozionul Național Ziua Pământului

Terra Magazin la Simpozionul Național Ziua Pământului, 21 aprilie 2018, Pufești-Vrancea,

Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea

 

            Recordmani mondiali la Simpozionul Național „Ziua Pământului”, de la Pufești (…) manifestare devenită de tradiție în calendarul evenimentelor geografice… Invitații de marcă au susținut conferințe ce au captivat auditoriul pe durata a mai bine de trei ore. (…) Conf. univ. dr. Marius Neacșu (ASE București), totodată, redactor-șef al cunoscutei publicații Terra Magazin, a supus atenției o temă de actualitate: ,,Geopolitica României”, în contextul Centenarului Marii Uniri. De altfel, la acest simpozion aniversarea Centenarului s-a făcut într-un mod deosebit. Avram Iancu și Ion Lazarenco Tiron, înotători și recordmani mondiali, au propus ca la sfârșitul lunii mai să înoate împreună 100 km pe râul Prut pentru cei 100 de ani de la Marea Unire.

Preluare după Mihaela Vlădescu, Ziarul de Vrancea, 21 aprilie 2018

(Recordmeni mondiali la Simpozionul Național Ziua Pământului, de la Pufești)

 

            Planeta Pământ, sărbătorită la Pufești împreună cu cei care au traversat-o înot sau cu pasul. Una dintre cele mai longevive acțiuni științifice din Vrancea este Simpozionul „Ziua Internațională a Pământului-22 aprilie”, eveniment devenit tradițional în calendarul manifestărilor geografice din România. Organizatorul principal al evenimentului, prof. dr. Nicolae Damian, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Pufești, a reușit și la cea de-a XII-a ediție să aducă în fața unui public format în special din elevi și cadre didactice câțiva invitați de la care cu siguranță vor avea de învățat. Pentru că anul acesta țara noastră marchează Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, o secțiune a evenimentului de sâmbătă, de la Pufești, a fost dedicată și acestui moment. Astfel, Ion Lazarenco Tiron, din Republica Moldova, care a străbătut din prima încercare șapte strâmtori ale lumii, ce leagă oceanele Terrei, împreună cu Avram Iancu, singurul om din lume ce a înotat Dunărea de la izvoare la vărsare fără costum de protecție, au lansat proiectul „Umăr la umăr pentru o istorie comună”, prin care cei doi performeri vor înota începând cu 25 mai 100 de kilometri pe Prut.

            La manifestarea de la Pufești a fost prezent și președintele Societății Române de Geografie (SGR), prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector al Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, care a propus ca Ion Lazarenco Tiron și Avram Iancu să devină membri de onoare ai SGR, invitându-i cu această ocazie la Congresul care va avea loc la sfârșitul lunii mai, la Alba Iulia.

Tot președintele SGR a prezentat comunicarea științifică cu titlul “Islanda, pământ al contrastelor”, practic o prezentare în sinteză a unei călătorii de trei săptămâni pe care a efectuat-o în această țară insulară specială.

            La fel de interesant a fost și expozeul conf. univ. dr. Marius-Cristian Neacșu, de la Academia de Studii Economice București, redactor-șef la Terra Magazin (de altfel, fiecare participant a primit câte o revistă), specialist în geopolitică, care i-a captivat pe cei prezenți în sală și cu vastele sale cunoștințe de istorie…

 

Preluare după Ștefan Borcea, Vrancea 24, 22 aprilie 2018

(Planeta Pământ, sărbătorită la Pufești împreună cu cei care au traversat-o înot sau cu pasul)

 

            Simpozionul Național „Ziua Pământului”, la Pufești (…) a fost un eveniment special care a strâns laolaltă oameni de știință, cultură, profesori și elevi pasionați de geografie și nu numai pentru a dezbate teme actuale. Evenimentul a avut loc la Pufești deoarece organizatorul principal al evenimentului a fost prof.dr. Nicolae Damian – directorul școlii din localitate, iar instituția și autoritățile locale vor prin acest eveniment să aniverseze cei 100 de ani de la Unire. La Pufești au fost prezenți sâmbătă și  Ion Lazarenco Tiron din Republica Moldova, recordman mondial, ce a străbătut din prima încercare șapte strâmtori ale lumii ce leagă oceanele Terrei și împreună cu Avram Iancu, singurul din lume ce a înotat Dunărea de la izvoare la vărsare fără costum de protecție, au anunțat în premieră proiectul lor prin care vor să sărbătorească aniversarea Centenarului.

            (…) La această activitate au participat un număr impresionant de invitați de anvergură, precum conferențiar universitar doctor Marius Neacșu (ASE București), redactor-șef al revistei  Terra Magazin (CD PRESS), care a prezentat o lucrare despre poziția geopolitică a României (…) foarte bine structurată și ancorată în realitate. La Pufești a venit și prorectorul Universității din Iași, care este și președintele SGR, prof. universitar dr. Corneliu Iațu, care a vorbit despre „Islanda, pământ al contrastelor”.

 

Preluare după Ana-Maria Boicu, Monitorul de Vrancea, 23 aprilie 2018

(Simpozionul național „Ziua Internațională a Pământului”, la Pufești)

Foto grup

Neacsu speaking 2Terra Magazin in straie vrancen