Ieri, 4 iulie 2013, la Palatul Elisabeta din București, Casa Regală a României a acordat, pentru prima oară unei organizații profesionale din România, Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României. Înaltul titlu a fost acordat Societății de Geografie din România. La ceremonie, care s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, au participat 30 de reprezentanți ai Societății de Geografie din România, din centrele universitare București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Deva.
Acest eveniment a reprezentat un moment deosebit de important pentru Societatea de Geografie din România, pentru toţi geografii şi simpatizanţii ei, deoarece a marcat reluarea oficială a legăturilor de simţire şi crez cu Casa Regală. Acest moment de mare însemnătate se integrează în şirul lung de evenimente înscrise în filele unei istorii prodigioase, începută acum 138 de ani, pe 15 iunie 1875, când, în prezenţa Domnitorului Carol I, a fost înfiinţată Societatea Geografică Română, recunoscută prin legea adoptată de Parlament în anul 1897 şi promulgată prin Decret Regal (nr. 588/1897) ca „Societate cu personalitate morală şi instituţie de utilitate publică”.
În prezent, Societatea de Geografie din România continuă activitatea şi păstrează legal tradiţia şi patrimoniul material şi spiritual al Societăţii Geografice Române, cu toate denumirile sub care aceasta a activat de-a lungul timpului. Statutul sub care funcționează astăzi Societatea păstrează spiritul şi valorile Societăţii Geografice Române aşa cum erau înscrise în Statutul din 18 martie 1938, cu îmbunătăţirile şi actualizările de rigoare, ca semn de preţuire a istoriei Societăţii de dinainte de dictatura comunistă. Scopul declarat și asumat prin Statut al Societăţii este să contribuie la progresul Geografiei şi al geografilor români în şcoală și în ştiinţă, în cultura română şi universală.
Presedintele Societatii de Geografie din Romania
Prof. Univ. Dr. Mihai Ielenicz
Foto: Daniel Angelescu / Casa Regală a României